mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj18
mod_vvisit_counterWczoraj3
mod_vvisit_counterWizyt w tygodniu35
mod_vvisit_counterWizyt w miesiącu36
mod_vvisit_counterŁącznie wizyt27
mod_vvisit_counterWszystkie dni10795
Wczoraj Marii Marioli
Dzisiaj Moniki Floriana
Jutro Ireny Waldemara
Kalendarz
Związki Zawodowe
Statystyki

Okres grzewczy

 

Okres zimowy to czas intensywnego ogrzewania mieszkań. Nie rzadko zdarza się, ze ludzie, aby utrzymać w domach ciepło chcą zrobić to za jak najmniejsze pieniądze. Ocieplają domy, uszczelniają okna, wymieniają na inne, bardziej szczelne, a do ogrzewania pomieszczeń i budynków stosują różne systemy ogrzewania: na paliwo stałe (węgiel, koks, drzewo, ekogroszek …), ciekłe: (oleje opałowe), gazowe (gaz płynny i ziemny) oraz elektryczne systemy grzewcze. Jeżeli jednak znajdujący się w budynku system ogrzewania nie wypełnia powierzonego zadania, często dokonuje się dogrzewanie pomieszczeń, wykorzystując piecyki gazowe bądź elektryczne. Piecyki takie, właściwie wykonane, eksploatowane, konserwowane i nadzorowane nie powinny stanowić zagrożenia dla mieszkańców domu. Wadliwe, bez dozoru często stają się przyczyną pożaru.

Najczęstsze przyczyny powstania pożarów w okresie zimowym w obiektach budowlanych to:


-      niewłaściwe i nieostrożne użytkowanie urządzeń grzewczych,

- pozostawienie bez dozoru włączonych urządzeń elektrycznych    nieprzystosowanych do pracy przez całą dobę

-      niefachowe przeróbki i brak konserwacji instalacji i urządzeń elektrycznych,

-     nieostrożne obchodzenie się z ogniem otwartym, w tym palenie papierosów.

Uwaga!


Strażacy przypominają podstawowe zasady eksploatacji urządzeń elektrycznych i grzewczych:


- stosować w budynku sprawdzone i dopuszczone do użytku urządzenia i systemy grzewcze,

- używać tylko tych urządzeń grzewczych elektrycznych i gazowych, które posiadają krajowe atesty i dopuszczenia, a w przypadku używania urządzeń sprowadzonych z zagranicy należy bezwzględnie przestrzegać instrukcji producenta,

- nie stosować „naprawianych” bezpieczników topikowych oraz bezpieczników o większej mocy niż właściwe,

- pod żadnym pozorem nie wykonywać prowizorycznych podłączeń elektrycznych i przerabiać stałych instalacji oraz przedłużaczy elektrycznych,

- używać tylko tyle odbiorników prądu elektrycznego na ile obliczono moc instalacji elektrycznej, pamiętając, że nadmierne obciążenie instalacji powoduje przegrzewanie się kabli i przewodów oraz wypalanie styków w gniazdkach i puszkach,

- zawsze zlecać wykonanie przeglądów technicznych urządzeń elektrycznych i gazowych zgodnie z instrukcją obsługi osobom do tego upoważnionym,
- zlecać okresowe czyszczenie kanałów kominowych i wentylacyjnych - zaniedbania tych czynności często są przyczyną śmiertelnych zatruć tlenkiem węgla, szczególnie podczas kąpieli w łazienkach wyposażonych w gazowe ogrzewacze wody,
- nie ustawiać elektrycznych urządzeń grzewczych bezpośrednio na podłożu palnym oraz w pobliżu materiałów łatwo zapalnych (np. mebli, firanek, itp) - zachować odległość minimum 50 cm

- elektryczne urządzenia grzewcze ustawiać tak, aby przedmioty palne nie mogły się z nimi zetknąć,

- chronić palne podłoże przed zapaleniem (np.: stosować niepalne podkładki pod gorącymi urządzeniami),

- podczas włączania lub wyłączania z sieci elektrycznych urządzeń grzewczych należy upewnić się czy została włożona lub wyjęta właściwa wtyczka,

- nie eksploatować uszkodzonych instalacji i urządzeń grzewczych zarówno elektrycznych, gazowych jak również na paliwo stałe,

- stosować wentylację pomieszczeń, wyposażyć pomieszczenia w czerpnie powietrza,

- nie pozostawiać urządzeń grzewczych bez dozoru osoby dorosłej,

- nie rozpalać piecyków, kominków z zastosowaniem materiałów niebezpiecznych pożarowo, cieczy łatwopalnych,

- stosować do urządzenia grzewczego paliwo przewidziane dla niego, o odpowiedniej wartości opałowej i konsystencji. Stosowanie niewłaściwego paliwa może uszkodzić piec, doprowadzić do rozszczelnienia przewodów spalinowych, może je zatkać, a w konsekwencji doprowadzić do pożaru, wybuchu lub zaczadzenia,

- w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych oraz przewodów wentylacyjnych w celu zapewnienia ich odpowiedniej drożności jak również zapobieżenia zapalaniu zalegających tam zanieczyszczeń (głównie sadzy),

- przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne należy poddawać systematycznej kontroli, co najmniej raz w roku. Kontrole powinien przeprowadzać kominiarz posiadający do tego stosowne kwalifikacje i uprawnienia,

Właściciel, zarządca lub użytkownik obiektów ogrzewanych paliwem stałym, ciekłym, gazowym jest zobowiązany do usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych, co najmniej:

 

1)   zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych od palenisk opalanych paliwem stałym – co najmniej 4 razy w roku,

2)      zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych od palenisk opalanych paliwem ciekłym i gazowym – co najmniej 2 razy w roku,

3)      zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych – co najmniej 1 raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej.

W wymienionych obiektach usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej 1 raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.

Uwaga użytkownicy urządzeń gazowych!

Wszelkie zagrożenia, mogące powstać przy użytkowaniu gazu są wynikiem przede wszystkim braku należytej dbałości o instalację i urządzenia gazowe. Ważne, by nie dopuszczać do ich uszkodzeń mechanicznych i korozji. Ponadto:


- wszystkie odbiorniki gazu powinny być utrzymane w czystości i dobrym stanie technicznym. Pojawienie się sadzy, lub żółty płomień na palniku to oznaki wadliwego spalania gazu.
- włączone odbiorniki gazu powinny być na bieżąco kontrolowane. Kontroli nie wymagają te odbiorniki, których konstrukcja jest przystosowana do pracy bez dozoru.
- nie wolno zatykać przewodów wentylacyjnych. W prawidłowo działających urządzeniach gazowych, w przypadku braku odpowiedniej ilości powietrza, następuje niezupełne spalanie gazu i może powstać trujący, niewyczuwalny tlenek węgla (CO). Ponadto nadmierna zawartość w powietrzu produktów spalania gazu jest szkodliwa dla zdrowia.
- nie należy ogrzewać pomieszczeń kuchnią gazową. Grozi to poważnym zatruciem organizmu, zaś nowoczesne gazowe urządzenia promiennikowe wyposażone w katalizatory mogą być używane w pomieszczeniach o powierzchni powyżej 40m2, w których ludzie nie przebywają na stałe.
- nie należy ustawiać gazowych urządzeń grzewczych w pobliżu materiałów łatwo zapalnych (mebli, firanek itp.). Zachowaj odległość minimum 0,6m.
- do zasilania urządzeń gazowych może być stosowany gaz płynny w butlach (propan-butan ). Warunkiem jest jednak instalowanie w jednym mieszkaniu, w warsztacie lub lokalu użytkowym nie więcej niż dwóch butli, przyłączonych do urządzeń gazowych , o zawartości gazu do 11kg każda.
- nie należy przechowywać butli gazowych w pomieszczeniach poniżej poziomu terenu. Przechowywanie butli np. w piwnicach i na klatkach schodowych, może powodować, że gaz propan-butan jako cięższy od powietrza zalegać będzie w pomieszczeniu grożąc wybuchem.
- nie należy użytkować instalacji na gaz płynny w obiektach wyposażonych w instalacje gazu ziemnego.
właściciel budynku mieszkalnego lub zarządzający budynkiem wielorodzinnym co najmniej raz w roku powinien wykonać przegląd techniczny i badanie szczelności instalacji gazowej, a także sprawdzić drożność przewodów kominowych. Czynności te mogą wykonać jedynie osoby posiadające odpowiednie uprawnienia.

Zatrucia tlenkiem węgla:

W czasie trwania okresu grzewczego nasilają się również przypadki zatrucia tlenkiem węgla – CZADEM. Czad znany jest człowiekowi jako jedna z najgroźniejszych trucizn. Ten bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku gaz jest przyczyną śmierci nie tylko samobójców ale też przypadkowych ludzi – w Polsce notuje się około 1400 zatruć rocznie! Ze względu na sposób działania czadu na ludzki organizm, gaz ten nazywany jest też cichym zabójcą.
Jest nieco lżejszy od powietrza, a to powoduje, że łatwo przenika przez ściany, stropy i warstwy ziemi.
Do organizmu czad wchłania się podczas oddychania, w płucach wiąże się z hemoglobiną, a ta jako karboksyhemoglobina ma uniemożliwiony transport tlenu, w skutek czego komórki, a w konsekwencji cały organizm staje się niedotleniony.
Należy wiedzieć, że tlenek węgla przy określonym stężeniu może być wybuchowy.

Do zaczadzenia w budynkach mieszkalnych, zwłaszcza w okresach zimowych, dochodzi na skutek tego, że wielu użytkowników mieszkań uszczelnia okna, drzwi przed zimnem, w ten sposób ograniczając wymianę powietrza - i do spalania paliwa nie dostarcza dostatecznej ilości tlenu. To jest przyczyną nie pełnego spalania paliwa w urządzeniach grzewczych, przez co właśnie powstaje tlenek węgla.
W wielu przypadkach dochodzi również do zaburzenia ciągu w przewodach kominowych i czad wydostaje się do przestrzeni mieszkalnej, zagrażając zdrowiu i życiu mieszkańców.

Co robić, aby uniknąć sytuacji stwarzającej zagrożenie zatruciem tlenkiem węgla w budynku?

Nie stosować do ogrzewania pomieszczeń, w których stale przebywają ludzie, gazowych, przenośnych urządzeń promiennikowych,
Nie ogrzewać pomieszczeń za pomocą kuchni gazowych,
W pomieszczeniach, gdzie występuje spalanie paliwa należy zapewnić skuteczną wentylację,
Nie zatykać kratek wentylacyjnych w drzwiach do łazienek oraz od przewodów wentylacyjnych,
Wszelkie prace naprawcze, przeróbki, konserwacje zlecać osobom uprawnionym,
Nie pozostawiać bez dozoru potraw na włączonej kuchence, w piekarniku,
Kupować nowoczesne i bezpieczne urządzenia, posiadające atesty, wyposażone w automatyczne czujniki zabezpieczające przed zanikiem ciągu, czy nieuzasadnionym wypływem paliwa,
Wyposażać mieszkanie w gaśnice proszkowe, samoczynne bateryjne czujniki dymu i tlenku węgla oraz gazu.